29 Haziran 2012 Cuma

MACD Histogram

MACD Histogram'ı sevdiğim ve Teknik Analizde bazı Elliott dalgalarını dogrulamakta kullandığım, indikatörlerdendir. Grafik ve teknik analiz platformlarının bir çogunda bulunmakla birlikte, bazılarında yoktur.

Hesaplama yöntemi :
Önce MACD bulunur. (12 barlık üssel hareketli ortalama - 26 barlık üssel hareketli ortalama)
Sonra, MACD sinyal çizgisi bulunur (MACD'nin 9 barlık üssel hareketli ortalaması)
Son olarak MACD Histogram bulunur. (MACD - MACD Sinyal çizgisi)

Matriks Platformunu kullanmaktan halen vazgeçememiş biri olarak, MACD Histogramın bu üründe olmadığını, türetmek için aşağıdaki şekilde bir indikatör yaratmak gerektiğini söyleyelim.

Indikatör Adı : MACD Histogram
Kodu : MACD(26,12,9)-MACDTrigger(26,12, 9)

Tek başına kullanımı açısından çok iyi bir indikatör değildir. Ancak belli fiyat kalıplarıyla (yada diğer bazı indikatörlerle birlikte kullanıldığında) son derece iyi çalışan bir indikatördür. Elliott açısından , henüz anlatmadığımız Ending Diagonal yapılarda, hem yapıyı dogrular hem de harekete geçme zamanı hakkında güzel bilgi verir.

Şimdilik , ilgili Elliott yapısını anlatmadığımdan, bir Pattern ile birlikte kullanımına bakalım. Aşağıdaki grafikte, Elliott dalgalarını da etiketledim. (Uzatan 3. dalga örneği olarak). Yapı bir Ending Diagonal örneği olmamakla birlikte, aktaracağım kullanım 5. dalga bitimlerinde de güzel çalışır.

Grafikte görüldüğü gibi, Eger fiyat bir tepe yaptıktan sonra (3 ile gösterilen), makul geri çekilmeler ile 2 tepe daha yapıyor ise (Tepe 1 ve Tepe 2 ile gösterilen), Tepe 2 oluştuğunda MACD histogram sürekli daralan bir kanalda hareket ediyorsa, muhtemelen yükselişin sonu gelmiştir.

Tüm yazılarımda anlatımlarımda muhtemelen, yüksek olasılıklı vb ifadeler kullanıyorum. Çünkü piyasalarda ve Teknik analizde kesinlik diye bir kavram yoktur. Sadece olasılıkların bizim yanımızda daha yüksek olarak yer aldığı durumlar vardır.

İlerleyen konularda çok değineceğim indikatör divergency (uyumsuzluk) konusuna da kısaca giriş yapmış olalım. Grafikteki örnekte olduğu gibi fiyatın yeni tepeler yaparken, bir indikatörün, eskiden yapmış olduğu tepeleri aşamamasına (eski tepelerinin altında kalmasına), indikatör - fiyat uyumsuzluğu deriz. (Pozitif ve negatif olarak ikiye ayrışır, ama ilerdeki yazıların konusu)

PS : Artık belirtmeye gerek duymuyorum ama son bir kez daha ifade edeyim. Anlatımlarımı yükselen piyasa yada düşen piyasaları örnekleyerek yapıyorum. Ama aynı kurallar tam ters yönde çalışan piyasalar içinde dogrudur. (Grafikteki örnek ve yazıdaki anlatım yükselen piyasada, anllattıklarımın nasıl çalıştığı üzerinedir.. Aynı kurallar, düşen piyasalarda da dogrudur.)