18 Haziran 2012 Pazartesi

Fibonacci Düzeltme Seviyeleri (Fibonacci Retracement)


Bir yöne dogru fiyat hareketi olduktan sonra, bu hareketin düzeltmesi başlayınca , bu düzeltme hareketinin nerelerde sonlanacağını bulmayı arzuladığımızda Fibonacci Düzeltme Seviyeleri faydalı bir teknik analiz aracı olarak devreye girer.

Fibonacci Geri Alma Seviyeleri
Fibonacci Düzeltme Seviyeleri yada
Fibonacci Retracements (İngilizce) bilinen diğer adlarıdır.

Düzeltme Seviyesi hesaplamalarında, temelde 5 Fibonacci oranı kullanılmakla birlikte, yanında (*) işareti bulunanlar özellikle önemlidir. Ancak, ilerleyen konularda kalıplara değindiğimizde, bazı kalıplarda diğerleri de önem kazanabilir. Bu seviyeler

%23.6
%38.2  (*)
%50     (*)
%61.8  (*)
%78.6 ' dır.

Grafikte örneklendiği gibi, A noktasından B noktasına bir yükseliş sonrası, fiyat bir düzeltme hareketine başladığında, Fibonacci Düzeltme Seviyeleri şöyle hesaplanır :
B Fiyat Seviyesi - ((B fiyat seviyesi - A fiyat seviyesi) * 0.382) = %38.2 Fibonacci Düzeltme Seviyesidir.

Başka bir değişle, bir yöne dogru fiyat hareketinin, fiyat olarak mesafesinin %38.2'sini hesaplayıp, yükselişler için ulaşılan en yüksek değerden çıkartır, düşüşler için ulaşılan en düşük değere ilave edersek, %38.2 Fibonacci Düzeltme Seviyesini elde ederiz.
Fibonacci Retracement Levels
Aşağıdaki grafikte, XU030 Endekste, 2009 yılından başlayıp, 2010 yılı sonlarına kadar süren yükselişin, Fibonacci Geri Alma Seviyelerini görmektesiniz. %50 geri alma seviyesinde, üçlü dip yaptıktan sonra, %23.6 seviyesine kadar bir yükseliş gerçekleşmiştir.

Fibonacci Retracement Levels