25 Haziran 2012 Pazartesi

Elliott - İtki ( Impulsive) Dalgaları

Bir önceki yazıda verdiğim , aşağıdaki grafikteki, fiyat hareketleri her ikiside aynı zamanda, aynı yerden başlayıp, aynı yerde sonlansa dahi, Elliott açısıdan çok farklı yapılardır. İkisi arasındaki fark  , şekil A'da hareketin 5 dalgalı , şekil B'deki hareketin ise 3 dalgalı olduğudur. İşte 5 dalgalı , bu yapılara, belli bazı kriterler karşılanınca (birazdan değineceğim), İtki özelliği gösteren ( Impulsive ) yapılar denir.



Şekil A'daki (İtkisel / Impulsive) her fiyat hareketine (dalgaya) bir numara verirsek, aşağıdaki grafikteki şekil ortaya çıkar. Bir hareketin İtkisel / Impulsive olması için aşagıdaki özellikle 4 kuralın hepsinin aynı anda yerine getirilmesi gerekir.

Kurallar
  1. Tüm hareket 5 dalgadan oluşmalıdır.
  2. 2. dalga, 1. dalganın boyunun tümünü geri alamaz. (2. dalga , 0 noktası altına inemez. Alttaki kırmızı yatay çizgi)
  3. 4. dalga, 1. dalganın tepe noktasının altına inemez. (Üstteki kırmız yatay çizgi) 
  4. 3. dalga en kısa dalga olamaz.

Bir de rehber ilkemiz vardır.Rehber ilke ile kasteddiğim , varolduğu taktirde yukardaki kuralın gerçerliliğini / olasılığını artıran, yoklugunda ise olasılıgı azaltan (yanılıyor olma ihitimalimizi artıran) durumdur. Kurallar gibi olması zorunlu değildir. Varolduğu taktirde kurallarımızı destekler.

Rehber ilke :
Bir İlki dalgasındaki trend yönünde her dalga (1,3 ve 5. dalgalar), kendi içinde de itkisel olmalıdır.

Rehber ilkeyi aşağıdaki grafik örnek üstünden açıklamaya çalışayım. Trend yönündeki 3. dalgaya daha yakından bakarsak , bu dalganın da kendi içinde 5 küçük dalgadan oluştuğu görülmelidir. Grafikte 3. dalganın , kendi içinde daha küçük bir 5''li yapı barındırdıgı (ortadaki grafik), bu daha küçük 5'li yapının , 3. dalgasının da daha da küçük , 5'li yapı barındırdığı (en sağdaki grafik) örneklenmiştir.

En soldaki grafiği haftalık, daha küçük grafiği günlük, en küçük grafiği saatlik kabul edebilirsiniz. Yada en soldaki grafik saatlik, daha küçük grafik 15 dk'lık, en küçük grafik 5 dk'lık olabilir. Tahmin edebileceğiniz gibi, bir dalgaya yakından bakmak, zaman dilimini, bir alt zaman dilimine ayarlayıp, ilgilendiğimiz dalganın bu zaman dilimi grafiğinde nasıl gözüktüğünü incelemektir.

Bir çok Elliott kitabında Trend yönündeki her itkisel dalganın (1 , 3 ve 5. dalgalar), daha yakından bakıldığında 5 dalgalı olması kuralı vardır. Ancak 1 ve 5. dalgalar çok farklı gelişebildiğinden, Rehber ilkeyi :
Sadece 3. dalga daha alt zaman dilimlerinde itkisel 5 dalgalı olmalıdır , şeklinde yeniden düzenliyoruz.

Yükseliş İtki Dalgası Örneği (15 dk'lık Xu030 Endeks)

Düşüş İtki Dalgası örnegi (Xu030 Endeks, Günlük)