27 Haziran 2012 Çarşamba

Elliott - İtki Dalgalarında Uzatmaların Muhtemel Yerleri

Uzatmaların daha olası olarak ortaya çıktığı yerler :
  • 5. dalga uzatması çoğunlukla, daha üst dereceli itkisel dalgaların 5. dalgası içinde gelişir. (Mal Piyasalarında en çok bu uzatma tipi görülür.)
  • 3. dalga uzatması çoğunlukla, daha üst dereceli itkisel dalgaların 3. dalgası içinde gelişir. (Hisse Senedi piyasalarında en çok bu uzatma tipi görülür.)
  • 1. dalga uzatması çoğunlukla, daha üst dereceli itkisel dalgaların 1. dalgası içinde gelişir. (Üç  uzatma tipinden en nadiren görülenidir.)
Aşağıdaki grafikte , yukarda açıklananları göstermeye çalıştım.
Daha üst dereceli bir itkisel dalgada (sol üst taraftaki, diğerlerinden biraz daha büyük olan resim), 3. dalgasının içine (daha alt dalgalarına) baktığımızda, oluşan 5 dalgalı yapıda bir muhtemelen bir 3. dalga uzatması görürüz (Ok ile gösterilen kutucuk).


İtkisel yapılardaki rehber ilkeyi hatırlayınız.
3. dalga daha alt zaman dilimlerinde itkisel 5 dalgalı yapıda olmalıdır.
1 ve 5. dalgalar da daha alt zaman dilimlerinde daima 5 dalgalıdırlar. Ancak bu beş dalga her zaman itkisel olmak zorunda değildir. (Ne olabileceği bir sonraki yazının konusu). Yukarıdaki resim, 1 ve 5. dalgalar itkisel ise, bu 1. ve 5. dalgalarda hangi üzatmaların daha muhtemel olabileceği varsayımı ile hazırlanmıştır.