25 Haziran 2012 Pazartesi

Açılış Fiyatı ve Önemi

Bir trade gününün açılış fiyatı, benim gördüğüm en basit , bununla birlikte en etkili indikatördür. Açılış fiyatının önemli bir bilgi olmadığına dair çok şey söylenebilir. Örnegin, açılış esnasında işlem hacmi çok azdır. Yada , borsacıların çok sevdiği bir söz vardır. "Açılışı acemiler, kapanışı ustalar yapar." en azından genel inanış böyledir. Teknik analiz genelde inanılanların çokça yanıldığı yerdir.

Açılış fiyatının neden bu kadar iyi bir bilgi / indikatör olduğuna dair tek bir arguman öne sürülebilir. Eğer bir piyasa bir günün belli saatlerinde kapalı ise (vadeli işlemler borsası, yada Türkiye'deki spot piyasalar gibi), açık olan diğer piyasalardaki hareketlere ilişkin kararların, piyasaların kapalı olduğu 15 saat civarında yapılması belki en önemli açıklamadır.

Açılış fiyatı prensibi şudur :
Açlış fiyatı, tüm zamanların, %80 'inde, bir günün en yüksek yada en düşük değerine yakın olacaktır.
Bar boyunun ya en yüksek %25'lik diliminde yada en düşük %25'lik diliminde yer alacaktır. Bunu, begendiginiz herhangi bir hissenin grafiğinde, VOB grafiğinde yada herhangi bir yurt dışı piyasa grafiğinde (FX, Mal piyasaları (Commodities)), grafiğe bakarak da gözlemleyebilirsiniz. Bu gözlemi yaptığınızda açılış fiyatının günün en yüksek yada en düşük değerine tüm zamanların %80-90'ında yakın olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

Aşağıda, bu yazının yazıldığ gün itibariyle XU030 Endeks günlük grafiğini görüyorsunuz. Anlatılanlara istisna bir bar görebiliyormusunuz ?


Açılış fiyatının önemi, özellikle day trading (intraday), meali türkçesi günlük zaman diliminden daha küçük zaman dilimi (örneğin 15 dk'lık) grafiklerinde de görülebilir.Aşağıda, Vadeli İşlemler borsası 15 dk'lık grafiğini görmektesiniz. (Yazının yayınlandığı gün itibariyle son 4-5 günlük)

Her Kırmızı yatay çizgi bir günün açılışından o günün kapanışına kadarlık bir zaman dilimini göstermekte ve açılış fiyatından çizilmiş durumda.