12 Haziran 2012 Salı

Risk Yönetimi

Piyasalarda işlem yapmakla ilgilendiklerinde , kişiler , ilk olarak İngilizce "Holy Grail" , Türkçe'de Altın Formül olarak adlandıracagımız mucizevi ve basit ve karlı ve sürekliliği olan yöntemler arayisina girerler. Tecrübeli traderlar zaman geçtikce sermayeyi korumanın , kardan cok daha onemli oldugunu idrak eder ve oynamak için ,gerekli sermayeyi kaybetmemek için yöntem arayışlarına girerler.

Bu aşamaya ( risk yonetimi ),  deneme yanılma ve para kaybederek , acı tecrübelerle ögrenme yerine, bu blogun ilk kısımlarında girmek bana uygun gözüküyor. Önce basit matematige dayalı ama çok az kişinin bildigi basit bir yöntemle başlayalım.

Diyelim ki koşullar takip ettiginiz yönteme göre uygun ve piyasalarda yükseliş yönünde pozisyon açmaya karar verdiniz. Takip ettiginiz hissenin fiyatı 10 TL olsun. İlk amacımız , kardan cok sermayeyi korumak olacağından işler umdugumuz gibi gitmezse, hangi noktada zarar ile hisseyi satacağımızı ( İngilizcede : Stop Loss ) belirlemek gerekiyor ve örnegimizde bu da 9 TL olsun. Kar hedefimiz ise 13 TL ve üstü olsun.

Bu yöntemde , eger hisseyi alırsak ve işler umdugumuz gibi gidip hisse yükselirse fiyat 11 TL ye geldiğinde elimizdeki hisselerin üçte birini (1/3) satariz. Bunu yaparsak, sonrasinda işler umdugumuz gibi gitmez ve fiyat aşağı dönüp 9 TL'ye düşerse, zarar kestiğimizde oluşacak zarar, üçte iki azalir. Yani, karın üçte birinden vazgeçerek, zararı üçte iki azaltmak mümkündür.

11 TL'yi nasıl bulduk. 10 TL'ye aldığımız hissede fiyat 9 TL'ye düşünce zarar kesmeye karar vermiştik. Yani 1 TL zarara razı idik. 11 TL'yi alis maliyetimiz 10 TL ye, 1 TL razı olduğumuz zarar rakamını ilave ederek ulaştık.

Şimdi, 11 TL'de karin üçte birini alırsak nasıl zararı üçte iki azalttığımıza bakalım.

İlk olarak, hiç bu yöntemi takip etmez isek ne olacağına bakalım. 10 TL maliyet ile aldığımız hisse 12 TL'ye kadar çıkıp, 13 TL olan kar hedefimize vuramadan, düşmeye baslayıp, 9 TL'ye düşerse zararimiz :
1 TL zarar olur.

Anlattığım yöntemi takip edersek, hisselerin üçte birini 11 TL'den satarız. Oluşan kar :
1 TL kar * 1/3 hisse = 0.33 TL kardir.
Sonrasında, kar hedefine gitmeden fiyatlar düşer ve zarar kesme noktasında, zarar ile çıkarsak olusan zarar :
1 TL zarar * 2/3 hisse = 0.66 TL zarardır.
Net zarar = 0.66 TL zarar - 0.33 TL kar = 0.33 TL zarardır.

Görülebileceği gibi anlatılan risk yönetimi yöntemi uygulanmadan olusan zarar 1 TL iken, bu yöntemde zarar 0.3 TL'dir. Karın %30'undan vazgeçerek , zarar %65 azaltilmistir.

Önemli Not :
Blogda yazılan içeriğin tamamının yada bir kısmının internet, yazılı yada görsel  medyada kullanılması yasaktır.