9 Haziran 2012 Cumartesi

Hareketli Ortalamalar ve Tercih

Son n adet barın hareketli ortalamasını, grafikte mevcut fiyat barları ile birlikte göstermek için kullanırız. Hareketli ortalama hesaplamanın bir çok yöntemi mevcuttur. Örnegin : Basit, üssel, ağırlıklı, üçgensel vb.

Amacım hareketli ortalamalar üstünde kavramsal bir tartışma yapmak değil. Bu nedenle , direk benim kullanım şeklime geçelim. Ben , son 20 barın, kapanış değerlerinin, üssel hareketli ortalamasını kullanarak grafikte gösteririm.

Matriks yada Metastock dili ile şöyle ifade edebiliriz : MOV(C,20,E)

Tercihim olan 20 barlık, üssel (exponential) hareketli ortalama, 5 dakikalık grafikten , günlük grafiklere kadar tüm zaman dilimlerindeki grafiklerde bize fiyatların gittiği yön (trend) hakkında oldukça güzel bilgi verir.

Üssel hareketli ortalama , aşağıda farklı zaman dilimlerin örnekleri verilen grafiklerde, beyaz renkli gösterilen çizgidir. Bir barın kapanışının üssel hareketli ortalamayı ihlal etmesi durumunda , fiyat hareketinin aynı yönde sürmesi beklenir. (Bazen barlar çizgiyi ihlal ediyor gözükmesine ragmen, her barın kapanışı önemlidir)

Üssel hareketli ortalamanın, kapanış fiyatı ile kırılması ile kırılma yönünde pozisyon açmak, en temel trade şeklidir. Biz ilerleyen konularda , bu şekilden daha karmaşık yöntemleri tercih edeceğiz.

X30YVade (VOB yakın vade), 5 dk'lık grafik
Exponential Moving Average

XU030 Endeks, Günlük Grafik.
Exponential Moving Average