27 Haziran 2012 Çarşamba

Elliott - İtki Dalgalarında Uzatma (Extension)


Bir itki dalgasının oluşturan 5 dalgadan, trendle aynı yönde olan 1,3 ve 5. dalgalardan biri genellikle diğerlerinden daha uzundur. İşte diğerlerinden daha uzun olan bu dalgaya , uzatan dalga denir. (Extension) .
Uzatan 1. dalga ( Extended Wave 1 )
1. dalga nadiren uzamakla birlikte, uzadığı durumların çogunda, 1. Dalganın uzadadığı 5 dalgalı itkisel yapı, daha üst dereceli itkisel yapının 1. Dalgası ise olur.




Uzatan 3. Dalga ( Extended Wave 3 )
Çogunlukla, 3. Dalga uzatan dalga olur.  Bu durumda ,  genellikle 1. Ve 5. Dalgaların fiyat mesafeleri birbirlerine benzer olur. En az zamanda en fazla katedilen fiyat mesafesi , 3. Dalganın tam ortalarında bulunur. (Grafik örnegi tek, çünkü ilerleyen konularda çok sık karşılaşıldığı için , çok fazla örneği görülecek)


Uzatan 5. Dalga ( Extended Wave 5 )
5. dalganın uzakması özellikle, tüm 5 dalgalı itkisel yapı, daha üst dereceli bir itkisel yapının 5. Dalgası ise olur.


Uzatanın belirsiz olduğu durum
Bu durumda yapı itkisel gözükmektedir, ancak hangi dalganın uzattığı net bir şekilde belli değildir. Özellikle düzeltme dalgaları (2,4,6....) , kendinden önceki tepenin altına düşmüyor ise (4. düşüş dalgası , 1 tepesinin altına inmiyor ve 6. düşüş dalgası 3 tepesinin altına inmiyor ve .......) bu durum geçerlidir. Bu şekilde toplam 9 dalga (grafikteki örnek) yada 11 dalga görürsek, hangi dalganın uzattığını bilememekle birlikte, yapının tümü itkiseldir diye nitelendirebiliriz. (Bu durumun örneğini bulmakta zorlandım. nadir olan bir durum değildir, ancak artık benin gözlerim hangi dalganın uzattığını kolayca saptayabildiği için, uzatan dalga benim için daima bellidir.)