21 Haziran 2012 Perşembe

Fibonacci ve Kalıplar - 1



Öğrendiklerimizi bir araya koyan ve halen Elliott konusuna girmeden, sadece şu ana kadar ögrendiklerimizle çok başarılı olduğunu gözlemlediğim teknik analizde bir kalıpla (Pattern) devam edelim. A Noktası öncesinde uzun süren bir düşüş sonrası, piyasa toparlanıp A-B yükselişini yapmış olsun. Sonrasında b-c-d dalgaları şeklinde , fakat A noktası altına gitmeyen bir düşüş gerçekleştiğinde, aşağıdaki koşullar gerçekleştiğinde, kalıp da gerçekleşmiştir. (Şimdilik Fibonacci-Kalıp 1 ismini verelim)
  1. d noktasında fiyat, A-B yükselişinin %61.8 yada %78.6 düzeltme seviyesine ulaşmıştır.
  2. d noktasında , a-b-c noktaları kullanılarak hesaplanan Hedef seviyelerinin %100'üne ulaşmıştır. (yani c-d düşüş mesafesi, a-b düşüş mesafesine eşittir.)
  3. d nokyasında Fibonacci düzeltme seviyeleri olan %61.8 yada %78.6 ile Fibonacci Hedef seviyesi olan %100 , aynı fiyat seviyeleri civarında çakışmaktadır. (Kümeleşme vardır.)

Bu kalıpta, d noktasında (Fibonacci Kümeleşme noktası), yükseliş yönünde pozisyon alınır. Zarar Kesme (Stop Loss, pozisyonu kapatıp, zarar yazma) noktası olarak A'nın altı alınır. Yani fiyat A seviyesi altına giderse, yükselişe oynanan pozisyon kapatılır. Yükseliş gerçekleşir ise kar hedefi (en az), B noktasıdır.

Pozisyon alındıktan sonra, Risk yönetimi başlığı altında anlatılan hareket tarzı güdülür. Özetle, d noktasında pozisyon açıldıktan sonra, grafikteki "Risk" mesafesi kadar bir yükseliş olursa, karın ücte biri (1/3) alınır. Böylece stop loss çalışırsa, oluşabilecek zarar üçte iki azaltılır.

Risk mesafesini, stop loss açısından çok büyük bir mesafe görenler için, alternatif giriş yöntemi şöyledir. Fiyat d noktasında kümeleşmeye vuduğunda pozisyon açılmaz, önce yükselerek 20 Bar Üssel hareketli ortalama üstünde kapanması beklenir ve pozisyon bu noktada açılır. Stop Loss için ise artık, d noktasının altına sarkan fiyat kullanılır. Ancak bu paragrafta anlatılan yöntemden çok önceki paragraflarda anlatılan yöntem benim tercihimdir.
5 dakikalık grafikten, haftalık grafiklere, mal piyasalarından hisse senedi grafiklerine, endeks grafiklerinden, future piyasa (VOB) grafiklerine ve FX piyasalarına kadar tüm piyasalarda kullanılır. %70-80 oranında pattern gerçekleştiğinde, hareket beklenilen yönde gerçekleşir. Reward-Risk oranı 3:1'dir. Yani 1 riske atıp, 3 kazanma poyansiyeline sahiptir.%50 dogrulukla (Win/Loss Ratio) çalışan bir kalıp olsa idi dahi, karlı bir kalıp olurdu. Örnegin, 4 Trade'den 2'sinde 1 kaybedersek, 2'sinde 3 kazanılır. (%78.6 seviyesinde kümeleşme olduğu varsayımı ile)

Fibonacci Pattern Description
Tün anlatımı, düşen bir piyasa sonrası yükselişe oynamak üstünden yaptım. Ancak aynı prensipler, yükselen bir piyasa sonrası düşüşe oynamak içinde geçerlidir. (Prensipleri aklınızda canlandıramıyorsanız, grafiği baş aşağı ters yüz ederek (180 derece ters çevirerek) düşünürseniz, daha yardımcı olabilir.)

Aşağıdaki Xu030 endeks grafiğinde, 2008 yılındaki büyük düşüş ardından, piyasa yükselmeye başlamadan hemen önce oluşan kalıbı haftalık grafikte görüyorsunuz.

Fibonacci Pattern

Farklı bir zamandan, Xu030 Endekste, bu sefer 60 dk'lık grafikler üstünde oluşan kalıp.

Fibonacci Pattern