16 Haziran 2012 Cumartesi

Fibonacci Hedef Seviyeleri Kesişimi

Fibonacci hedef seviyesi hesaplaması ile bir trendin nerede durabileceğine dair birden çok fiyat seviyesi (%61.8, %100, %161.8, %261 ve %424) hesaplanabilir. Bu seviyelerin bazıları digerlerinden daha önemlidir. Hangilerinin daha önemli olduğu ise, içinde bulunulan Elliott dalgasından, indikatör durumlarına kadar değişen 4-5 ayrı faktöre tabidir.Başka faktörlere bağlı olmadan, önemli seviyeleri belirlemenin (sadece Fibonacci kullanarak) bir alternatifi vardır. Aşağıdaki, XU030 Endeks Günlük grafiğine , altındaki yazıları okumadan bakınız ve keşfetmeye çalışınız lütfen.

Alternate Price Projections

Keşfetmiş olabileceğiniz gibi, birden fazla, farklı noktalardan hesaplanan Fibonacci hedef seviyeleri bir noktada kesişiyor ise, bu nokta çok daha güçlü bir dirençtir. Grafikte, A-B-C noktaları kullanılarak hedef seviyeleri hesaplanmış ve grafikte mavi renkli yatay çizgiler olarak gösterilmiştir. Sonrasında, aşağı yönlü hareket devam ederken, oluşan fiyat barları, tamamen farklı noktalar kullanarak, aşağı yönlü ikinci bir Fibonacci hedef seviyesi kümesi oluşturma şansı vermiştir. a-b-c noktaları kullanılarak hesaplanan hedef seviyeleri, grafikte yeşil renkli yatay çizgiler olarak gösterilmektedir. İki farklı noktadan hesaplanan, hedef seviyelerinin tam olarak %100 hedefinde kesiştiği görülebilir. İşte bu nokta, trend için (örnekte, aşağı yönlü trendden bahsediyoruz) çok güçlü bir dirençtir.

Grafikte şans eseri, iki farklı hedef seviyesinin %100 değerlerinde kesişim gerçekleşmiştir. Ancak , iki ayrı a-b-c kümesinin %61.8, %100 ve %161.8^den oluşan tüm farklı alternatif noktarının kesişimleri eşit derecede önemlidir. (İki ayrı hedef kümesinin %61.8-%61.8 yada %61.8-%100 yada %61.8-%161.8 ve benzeri farklı seviyelerde kesişimleri gibi.) Dikkat ederseniz, diğer iki Fibonacci hedef seviyesi olan , %261 ve %424 seviyelerini , önemli kesişim noktalarını belirlemekte kullanmıyorum.

Bu yönteme , bundan sonra Fibonacci hedef seviyeleri kesişimi (intersection) diyeceğiz.

PS : Teknik analiz, olasılıklar oyunudur. Bir oyuncu, aldığı kararda mümkün olduğunca kendi lehindeki olasılıkların yüksek olmasını ister. Fibonacci hedef seviyeleri 5 farklı kesişim olsa da geçilemez seviyeler değillerdir. Bu noktalar bizim, dikkatli olmamızı, muhtemel dönüşün çok daha yüksek olasılık olduğunu gösteren noktalardır.