19 Temmuz 2012 Perşembe

Diyagonaller (Diagonals)

Yükselen bir piyasada diyagonaller, aşağıdaki resimdeki gibi gözükür.


Ending Diagonals , Leading Diagonals

İtki yapısının kurallarını (4 temel kural) hatırlarsanız, sadece bir tek açıdan itki yapısından farklıdırlar. Aşağıda, itki yapısı için daha önce verdiğim kural setini görüyorsunuz. Kırmızı renkte işaretlenmiş kısımda oluşan istisna, itki yapısını bir diyagonale çevirir. Ancak bir diyagonal için, diğer 3 kural halen geçerli ve zorunludur.

İtki dalgası Kuralları
  1. Tüm hareket 5 dalgadan oluşmalıdır.
  2. 2. dalga, 1. dalganın boyunun tümünü geri alamaz.
  3. 4. dalga, 1. dalganın tepe noktasının altına inemez. (Üstteki kırmız yatay çizgi)
  4. 3. dalga en kısa dalga olamaz.
Özetle, bir sayımın diyagonal olarak adlandırılması için yukardaki dört kuraldan 3.'sü hariç geri kalanların tamamı zorunludur. Diyagonali , itki yapısından ayıran temel fark , 4. dalganın , 1. dalga bölgesine girmesidir. (4. dalga, 1. dalga tepesinin de altına iner).

Diyagonallerin daha üst dereceli bir itki dalgasında ortaya çıktığı yer,  1. ve 5. dalgalardır. Hiç bir zaman bir itki dalgasının 3. dalgasında görülmezler.

İdealde bir itki dalgasının 1. dalgasının , alt dalgalarına baktığımızda, gördüğümüz yapı yine bir itki dalgasıdır (%80-90 olasılık). Ancak, nadir olarak 1. dalga (%10-20 olasılık) bir diyagonal olarak gelişir. 1. dalga bir diyagonal olarak gelişiyor ise , buna İlerleyen (Leading) Diyagonal adı verilir. İlerleyen diyagonallerin trend ile aynı yönde olan 1,3 ve 5. dalgalarının her birinin daha alt dalgalarına bakarsak, her biri 5 dalgalı bir itki dalgası olarak görülür. (Aşağıda, soldaki resim).

İdealde bir itki dalgasının daha alt dalgalarına baktığımızda 5. dalganın alt dereceli resmi çogunlukla bir itkidir (%60-70 olasılık), ancak daha az olası olsa da bazen 5. dalga bir diyagonal olarak gelişir (%30-40 olasılık). 5. dalga bir diyagonal olarak gelişiyor ise, buna Sonlanan (Ending) Diyagonal adı verilir. Sonlanan diyagonallerin trend ile aynı yönde olan 1,3 ve 5. dalgalarının her birinin daha alt dalgalarına bakarsak, her biri 3 dalgalı bir yapıdadır. (Aşağıda, sağdaki resim).




İlerleyen Diyagonal ve Sonlanan Diyagonal'ın bir itki dalgasında görüldüğü tek yer 1. ve 5. dalgalardır. Ancak, ilerleyen konularda düzelme dalgalarına girdiğimizde, itki yapısı harici yapılarda, daha farklı yerlerde de kullanıldığını göreceğiz.

İlerleyen diyagonal'i, diğer Elliott kitaplarında da sıkça bahsedildiği için anlattım. Ancak bu blogun yazarı, ilerleyen diyagonal'i bir Elliott yapısı olarak görmez. Şu anda var olduğunu düşünelim. Konular ilerledikçe, ne olarak gördüğümü aktarmaya çalışacağım. Aşağıda, piyasalardan gerçek grafikler üstünden her iki diyagonalin örneklerini görebilirsiniz.

İlerleyen (Leading) Diyagonal
Not : Üst dereceli dalgalar (1), (2) şeklinde gösterilmiştir. Üst dereceli (1). dalgayı oluşturan ilerleyen diyagonali oluşturan dalgalar 1,2,..,5 etiketleriyle gösterilmiştir.

Leading Diagonal Sample

Sonlanan (Ending) Diyagonal
Not : Üst dereceli itkiyi oluşturan dalgalar (1),...(5) etiketleri ile, (3) ve (5). dalganın alt dalgaları olan itkiler ise i,ii,.., v ile gösterilmiştir. Dikkat edilirse, (3). dalga, alt dereceli iii. dalgası uzatan bir itki olarak gelişmiştir. (5). dalga ise bir sonlanan diyagonaldir. (iv. dalgası , i. dalganın bitiş noktasını geri alan)
Ending Diagonal Sample

Diyagonaller konusuna ilerleyen kısımlarda sıkça değineceğiz. Tanımlamaya, bitiş noktalarını belirlemeye ve indikatörler yardımı ile tesbite dönük çok sayıda örnek vereceğimden dolayı bu kısımdaki örnekleri sadece aklımızda canlandırabilmek amacıyla, sınırlı tutuyorum.