22 Ekim 2012 Pazartesi

Düzeltme Dalgaları - Giriş

İtki dalgalarında aktarmak istediklerim henüz bitmedi. Ancak, bu aktarılacaklar düzeltme dalgalarını da detaylı bir şekilde bilmeyi gerektiriyor. Bu nedenle, itki dalgaları (impulse waves) konusuna, düzeltme dalgalarını öğrenene kadar, bir ara veriyoruz.

Elliott Dalga teorisinde fiyat hareketleri ve yapılar , sadece ve sadece 2 temel bölüme ayrılır.
  1. İtki Dalgaları (Impulsive Waves)
  2. Düzeltme Dalgaları (Corrective Waves)
Bir yapının itki dalgası mı yoksa düzeltme dalgası mı olduğunu belirlemekte son derece kolaydır.
Kuralı şudur :

Elliott Dalga teorisinde, itki dalgası formatında olmayan her yapı, düzeltme dalgası (corrective wave) olarak adlandırılır (Başka bir deyişle, bir fiyat hareketi , itki dalgası formatında ilerlemiyor ise, kesinlikle bir düzeltme dalgasındayız demektir.)

Bir itki dalgasını oluşturan, 2. ve 4. dalgalar birer düzeltme dalgasıdır. Yine, 5 dalgalı bir bütün itki dalgasından sonra gelen yapı da bir düzeltme dalgasıdır.

Düzeltme dalgaları çok çeşitlidir. Türkçe'de her düzeltme dalgası tipinin, tam birer karşılığı olup olmadığını bilmediğimden, her birini mümkün olduğunca anlamlı olduğunu düşündüğüm şekilde adlandıracağım.

Bundan sonra düzeltme dalgaları ile ilgili yazılacakları, gelişmekte olan bir itki dalgasında 2. ve 4. dalgalarda olabilecekler ,beklenen fiyat hareketleri ve yapılar olarak görmek ve sadece bu boyutta düşünmek öğrenme sürecinizi hızlandıracaktır.